سه ماده اولیه به نامهای تار، پود و پرز در بافت قالی مشارکت دارند: |
|
۱. تار عبارت از رشتههای موازی عمودی است که از پنبه، پشم و یا ابریشم تشکیل شده است. |
|
۲. پود عبارت از رشتههای موازی افقی است که از بین رشتههای تار میگذرد. جنس پود نیز ممکن است از پنبه، پشم و یا ابریشم باشد. |
|
۳. پرز عبارت از گوشت
قالی میباشد که سطح خارجی قالی را میپوشاند و بهوجود آورنده طرح و
رنگهای مختلف میباشد. پرز نیز ممکن است از پشم، کرک و یا ابریشم باشد. |
|
تار و پود قالیها در
مراغه معمولاً از نخ پنبه تابیده شده است که به آن "ریس" میگویند و پرز
از نخ پشم (خامه) است. نخ ابریشم نیز در برخی از قالیها و در بعضی از نقاط
قالی بهویژه در سرترنجها و لچکیها به منظور زیبائی بهکار میرود. این
قالیها به قالیهای گل ابریشم موسوم میباشند. گاهی از مواد دیگری مانند
مو به جای پنبه در تار و پود و از کرک به جای پشم در پرز قالی استفاده
میشود. ولی از نظر مقاومت و اقتصادی بودن ترکیب نخ پنبه در تار و پود و
پشم در پرز قالی از سایر مواد بهتر، بادوامتر و متداولتر است. |
|
بهترین پشم، پشم بهاره
میباشد که از روی بدن حیوان زنده چیده شود. این پشمها دارای طول بیشتری
میباشند. پشمهای دباغی شده که با استفاده از مواد قلیائی از روی پوست
جدا میشود، برای قالیبافی مناسب نیست. با توجه به اینکه گوسفندان بر روی
خاکهای خشک و مرطوب و بر روی گیاهان میخوابند پشم آنها فوقالعاده کثیف و
چرب میباشد. از این رو برای اینکه پشمها کاملاً تمیز شوند اولاً باید
اجزای اضافی آنها حذف گردد، ثانیاً چربی آنها گرفته شود و ثالثاً برای
اینکه به طور یکنواخت رنگ پذیر باشند، سه بار مورد شستشو قرار گیرند. یک
بار قبل از پشم چینی و بار دیگر پس از پشم چینی و بعد از ریسندگی و با رسوم
پس از رنگرزی که رنگهای جذب نشده شسته شوند. |
|
برای شستشوی پشم و نخ
باید از شویندههای خاصی استفاده گردد که خاصیت قلیائی نداشته باشند. نوع
پشم به کار رفته برای پرز باید از یک ضخامت متوسط انتخاب شود. از پشم فرفری
و مجعد نباید استفاده گردد (پشمهای مجعد حالت فنری ندارند و بر روی هم
میخوابند). |